Una dintre problemele esențiale este necesarul alimentar. Chiar și alpiniștii cu experiență au probleme când trebuie să facă bagajul de alimente, necesar pentru o perioadă de 6 - 10 zile sau chiar mai mult.

     "De multe ori vezi că unul cară și se scaldă în sudoare proprie, cărând o sumedenie de pâini care după scurt timp se usucă și trebuiesc sparte cu pioletul, iar altul cară inutil un sac de cartofi, legume și fructe, crezând că poate trăi numai din acestea.

Alții cred că numai cu câteva conserve de carne și sardine, pot trăi, deoarece conțin calorii și sunt alimente scumpe, iar când bagajul este gata, constată că ar fi bine ca totul să fie cărat de un asin, iar după un timp constată că a cărat multe lucruri inutile, lipsindu-i unele care ar fi fost folositoare."

     Deci în funcție de traseu, durată, anotimp, vârsta drumețului, calculați necesarul și evitați: condimentele, excitantele și ALCOOLUL.

     Știți care este împărțirea optimă a greutății la împachetarea raniței pentru ture lungi, fără o oboseală prematură?..

Jos vom pune lucrurile ușoare (sac de dormit, salteaua izolatoare), apoi vin lucrurile cu greutatea medie, iar în dreptul omoplaților se vor pune cele mai grele. Deasupra și de alungul exteriorului vom pune iar lucrurile usoare!

Să-mi arăți ranița ta și eu iți voi spune, cine ești și cum mergi!

 

Sursa:Viata Muntilor",anul IV,nr.1(12),octombrie 1994 -p.8 de Walter Gutt (vicepresedinte A.G.M.R. - Asociatia Ghizilor Montani din Romania ).

Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Green Blue Brown Yellow

Body

Background Color
Text Color
Background Image for Layout Style: Boxed
Layout Style
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family