Arta împletiturilor este foarte veche, ea precedând arta țesutului și cea a ceramicii. Împletiturile făcute de meșterii din comuna Drajna se realizau din răchita sau salcie, astfel, obțineau împletituri de diferite mărimi, forme și cu utilizări diverse.

Cele mai multe dintre aceste obiecte, lucrate manual din răchită, prin împletire, erau coșurile pentru cărat, dar se realizau și coșuri pentru pâine, fructiere, coșuri pentru rufe, tăvi, platouri, dar în număr mai mic.

Impletitul 3Materia prima folosita este rachita, care se recolta toamna și se depozita pe platforme în aer liber sau în spații acoperite, bine aerisite, pentru a împiedica mucegăirea și putrezirea. Depozitarea în aer liber se face prin așezarea snopilor în cluci, pe platforme de lemn .

Răchita se sortează pe dimensiuni și grosimi în așa fel încât să corespundă solicitării produselor ce se vor realiza. După sortare se cojea sau nu, în funcție de necesitatea meșteșugarului .

Prin cojire, firele de răchită devin mai durabile și au un aspect plăcut. Cojirea se realizează doar când se recoltează sau după înmuiere. Cojirea se realizează cu ajutorul unui obiect simplu din lemn, numit cojitoare sau curățător, ale cărui principii se bazează pe zdrobirea cojii răchitei, după care cojirea se face ușor. 

După cojire răchita este uscată complet pentru a nu se păta și pierde din calitate. Snopii de răchită cojită se păstrează la adăpost, feriți de umezeală, în șoproane sau magazii bine acoperite și aerisite.

Impletitul:

Este principala operație din întregul procesul și cuprinde următoarele etape de lucru:

- selecționarea materialului pentru fund, lateral și mâner

- înmuierea firelor (dacă nu se lucrează imediat după cules)

- formarea părții inferioare a coșului: fundul

- împletirea părților laterale

- formarea și împletirea mânerului

Pentru celelalte produse împletite, operațiile sun specifice fiecărei categorii în parte, fiind un complex de faze de lucru.

Toate aceste operații se realizează manual. Arta împletitului este dovedită prin diversitatea produselor, calitatea execuției și gradul de complexitate atins. Meșteșugul împletitului se câștigă în timp prin exersare continuă și îndrumare.

Finisajul:

- spălarea

- sulfatarea

- bronzarea

- uscarea

- lăcuirea sau vopsirea (la solicitare)

- depozitarea

Spălarea împletiturilor se execută în bazine prin frecarea cu o perie. Prin sulfatare se realizează uniformizarea culorii și se previne mucegăirea. Bronzarea se face prin expunere la soare, prin stivuirea sau întinderea pe sârme a produselor. În acest fel se sublinează aspectul estetic al fondului prin evidențierea texturii precum și prin imitarea culorii de brun auriu.

După uscarea și bronzarea produselor se poate face o lăcuire sau vopsire la solicitare.

Depozitarea se face în spații bine aerisite prin stivuire

C.R.

Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Green Blue Brown Yellow

Body

Background Color
Text Color
Background Image for Layout Style: Boxed
Layout Style
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family