roendeitrues

 Monumentul de pe ”Piscul Domnului” - Crucea este un obiectiv ridicat și iluminat în ziua de 28 mai 2000, în preajma sărbătorilor de Paște, pentru a marca trecerea în noul mileniu și în memoria eroilor care s-au jertfit pentru țară, începând cu daco-romanii, bătăliile împotriva năvălitorilor tătari din 1602, cele din timpul lui Radu Șerban de pe câmpul Stăneștilor.

 Între anii 1602-1611 domnește în Muntenia Radu Șerban. În anul 1602 are lupte cu tătarii la Ogretin (bătălia de la Ogretin) și Teișani. Scurgerea trupelor tătărăști se face pe drumul ce leagă Ogretinul cu Drajna de Sus - Făget - Rovină - Teișani. În pregătirea și angajarea luptei decisive ce are loc pe malul drept al râului Teleajen, la Teișani, la punctul numit azi ”Hanul Madamei”, este ocupată și prădată și comuna Drajna de Jos. Vatra satului în acea vreme era pe cîmpul Stăneștilor, azi câmp întins de culturi agricole. Dealul ”Piscul Domnului”, care predomină Câmpul Stăneștilor dinspre nord-est și care azi este destinat izlazului comunal, pe acele timpuri era complet împădurit cu mesteceni și fagi.

 Probabil că luptele din 1602 au distrus vatra satului aflată pe Stănești, iar locuitorii din spirit de prevedere și-au refăcut casele pe locurile mai ferite de pe malul drept al pârâului Drajna și malul stâng al râului Teleajen, adică în acele puncte pe unde azi casele au cea mai mare densitate.

 Crucea impozantă, supraveghează împrejurimile. Noaptea oferă un spectacol deosebit, fiind vizibilă din toate direcțiile datorită plasării pe înălțime. Aici se desfășoară în fiecare an, în ultimul week-end din luna mai, manifestarea complexă cu slujbă de pomenire la Crucea de pe Piscul Domnului, cântece și petrecere.

 Monumentul este ridicat pe izlazul comunal din Drajna de Jos. Între anii 1921-1922 locuitorii din Drajna de Jos au fost împroprietăriți cu 96.5 ha de izlaz comunal, la punctul zis ”Piscul Domnului”, din moșia Elenei Kretzulescu. Locuitorii comunei au despăgubit atunci boierul cu suma de 36.187,50 lei. Vezi Istoric

360 virtual

(Prof. Ioan Rizea, Codruța-Mihaela Lupea)

Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Green Blue Brown Yellow

Body

Background Color
Text Color
Background Image for Layout Style: Boxed
Layout Style
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family