roendeitrues

Vestigii istorice de o inestimabila valoare se ascund, de aproape doua milenii, sub un deal inverzit, care face parte din teritoriul comunei prahovene Drajna.

Faptul ca romanii au trecut prin zona de deal a Munteniei va fi de necontestat dupa ce, incepand cu luna august, arheologii vor incepe o munca impresionanta pentru deschiderea unui santier pe locul fostului castru roman ridicat de Legiunea a V-a Macedonica, una dintre cele doua legiuni romane stationate permanent in Dacia.

"Incepand cu data de 1 august, vom deschide un mare santier arheologic la Drajna, acolo unde, in urma a patru sondaje efectuate de catre Institutul National de Arheologie, s-a stabilit ca acest castru era compus din mai multe corpuri de cladiri. In casa comandantului, precum si in cazarme, incalzirea se efectua prin niste tuburi ceramice din pardoseala, potrivit rezultatelor scanarii la adancime, cu instalatii de mare precizie", a declarat, ieri, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma.

Cele 4,8 hectare de teren de pe dealul in varful caruia a fost ridicat castrul roman au fost trecute in proprietatea privata a comunei Drajna si, cu sprijinul autoritatilor judetene, vor fi scoase la iveala vestigii extrem de importante pentru istoria locurilor, in urma cu doua milenii. Castrul roman de la Drajna a fost inclus in traseul "Drumul Fructelor", un proiect de promovare agroturistica initiat de catre Consiliul Judetean Prahova.


Violeta STOICA

Editor

Website drajna.ro